Kyokushinkai Karate-Do

A karate filozófiája

Kóan:

Tudod, miképp szól két tenyér, ha tapsol.
Miként szól vajon egy tenyér, ha tapsol?

[Hakuin]

Hogy mi is valójában a karate filozófiája, azt már sokan, sokféleképpen megfogalmazták. Én szerintem közel áll az élet filozófiájához. S talán az alábbi töredékek jól leírják mire gondolok.

Minden egyes napra öszpontosítanod kell, és minden egyes napnak oda kell adnod magad, mintha a hajad lángokban állna.

A zen vagy a harcművészetek gyakorlása közben intenzíven, teljes odaadással, takarékoskodás nélkül kell élned - mintha a következő pillanatban már meghalhatnál. Efféle elkötelezettség nélkül a zenből szertartás, a harcművészetek pedig sportá válnak.

Mindegyikünknek meg kell teremtenie saját módszereit. Utánzással nem jutunk sehová. Magunknak kell cselekednünk. Félgőzzel nem lehet csinálni: mindenedet teljesen bele kell adnod. Egy csepnyi energiádnak sem szabad maradnia.

Sem a harcművészetekben, sem a mindennapi életben nem szabd felfedned gyenge pontjaidat. Az élet harc! Öszpontosítanod, s tökéletlenségeidet leplezned kell. Fokozatosan, az önuralom folyamatos gyakorlásával képes leszel megszabadulni tőlük.

Egyszerre kell döntened életed és halálod felől; és elfogadnod, és nem csak elviselned döntéseidet.

A budo igazi útja nem a küzdelmen, harcon keresztül vezet, hanem túl van életen és halálon, túl a győzelmen és vereségen. Az embernek saját magát, saját tudatát kell legyőznie.

A hold tükörképe mozdulatlan a patak felszínén, nem folyik tova. Csak a víz változtatja helyét szüntelen.

Hibás egy gondolathoz, egy kategóriához, egy értékrendszerhez ragaszkodni; ez ellenkezik az élet törvényeivel és az úttal. Gondolatban és testben az embernek igazán szabaddá kell válnia.

A budo útján minden cél vagy haszonra való törekvés nélkül kell gyakorolnod. A legtöbb ember mindig meg akar szerezni valamit, bírtokolni akar, ahelyett, hogy egyszerűen csak létezne.

Fontos minden mozdulat, létezésünk minden egyes mozdulata. Ne álmodd az életed! Teljesen abban kell létezned, amit teszel. Az embernek "itt és most" a testével kell megélnie a világot, és minden cselekedetére tökéletesen koncentrálnia kell.

"Forró, vagy hideg, te vagy aki érzed." Nem kell, hogy győzni akarj; csak így győzhetsz.

[egy keleti bölcs tollából]

Lap tetejére