Kyokushinkai Karate-Do

A karate és a tudomány

Állóképesség

Mértékét elsésorban a szív- és véredényrendszer állapota, felkészültsége határozza meg, s az anyagcsere takarékossága. Jelentős feltétel, hogy a keringés-légrendszer képes legyen hosszabb anaerob munkavégzésre is.

aerob: amikor a szervezet a légzéssel elegendő oxigénhez jut a munkavégzés tartalma alatt
anaerob: amikor a szervezet adott idő alatt több oxigént használ fel, mint lélegez be

Az állóképesség fajtái:

 1. hosszú távú, vagy alapállóképesség
  meghatározója az aerob kapacitás. Pl. 10 percen túl, kis és közepes terheléssel végzett gyakorlás
 2. közép távú
  a küzdősportokra jellemző, mikor a munkavégzés intenzitása nem változik jelentősen, közepes terheléssel, 2-5 percig
 3. gyorsasági
  meghatározója az anaerob kapacitás. 10-30 mp-ig végzett gyakorlatok, nagy és maximális terheléssel.

Aerob rendszerünk álapotának felmérésére a Cooper által kidolgozot, és róla elneveztt teszt jól használható.

Állóképesség fejlesztéséről

 1. Tartós módszer
  az alapállóképesség fejlesztésére, hosszú ideig tartó, megközelítően azonos iramú erőkifejtés pl. kerékpározás, úszás, futás.

  1. a változó terhelés módszere, amikor hosszan tartó, megszakítás nélküli terhelés alatt az iramot tervszerüen váltogatjuk
  2. fartlekfutás vagy iramjáték, mint az előbb, csak a versenyző maga döntheti el, hogy mikor végez beleerősítést, és mikor lassít
 2. Intervallumos módszer
  amikor a terhelési és pihenési fázisok tervszerűen változnak. (A pihenési szakasz nem nyújthat teljes pihenést!)

  1. Edzéseken ennek a módja a KIHON, amikor nagy terhelések közzé kis szüneteket teszünk, s ezalatt izomfeszítő vagy egyéb gimnasztikai gyakorlatokat végeztetünk, esetleg új kombinációkat gyakoroltatunk lassan
  2. szabadtéren végrahajtott futás, pl. intervallumvágta, azaz 5-20 rövid távú (60-100 m) futás kis szünetekkel

Megjegyzés az erőfejlesztő és erőnléti gyakorlatokhoz

Minden sportág edzéseinek, felkészülésének előkészületi szakaszában (alapozás), jelentős szerepe van az erőfejlesztő és erőnléti gyakorlatoknak. Hosszas kihagyás helyett javasolt az erőnléti gyakorlatok kis mértékű, állandó végzése.

Gyorsaság

Mint fizikai tulajdonság alatt olyan képesség értendő, mellyel bizonyos mozdulatokat, adott körülmények között, a legrövidebb idő alatt el tudunk végezni. A gyorsaság áll a reagálás gyorsaságából, a mozdulat gyorsaságából és frekvenciájából. A gyorsaságot olyan gyakorlatokkal fejlesszük, ahol a kivitelezés mellett kis terhelést is alkalmazhatunk, pl. kartechnika kis kézisúlyzóval. A "beidegzett" mozgás gyorsabb. Ez a mozdulatok, mozdulatsorok megfelelő szituációban történő nagyszámú gyakorlásával érhető el. Lényeges még, hogy az így kialakított képesség, ha nem erősítjük meg állandóan, egy idő után meggyengül.

Gyorsaság fejlesztéséről

A gyorsaság csak

fejleszthetjük hatékonyan.

A gyorsaság fejlesztésének alapvető módszere az ismétlés.

A táplálkozásról

Verseny előtti táplálkozás:

Alapelv, hogy éhező versenyző általában jobban teljesít. Verseny/edzés előtt nincs szükség evésre. A táplálékfelvétel a verseny/edzés előtt kb. 3-4 órával érjen véget.

Verseny közbeni táplálék- és folyadékfelvétel:

Ilyen esetben ha elkerülhetetlen az evés ivás, ezt a minimálisra kell mérsékelni.

Edzőtábor illetve napi több edzés:

Esetében az energiaigény megnő. A többszöri, kissebb mennyiségű és minőségi étkezés ajánlott.

Folyadékbevitel edzés után:

Alapelv, hogy kissebb hiba a szükségesnél valamivel nagyobb vízfelvétel, mint avízhiányos állapot kialakulása. Ajánlott az ásványvíz fogyasztása.

A szőllőcukorról.

A szénhidrátok az energiaellátást alapvetően biztosító tápanyagok. A cukorbevitel a teljes szénhidrátfogyasztás kb. 10 százalékát jelenti. A sportolók táplálkozásában - az állóképességi teljesítménynél különösen, de verseny előtti napokban minden sportágban - különösen fontos a szénhidrátraktárak feltöltése. Rövidebb-hosszabb ideig tartó, intenzív terhelésnél a szénhidrát-felhasználás biztsítja az energiaszükségletet, s az égetéséhez szükséges kissebb oxigénfelhasználás miatt hatékonyabban mint pl. a zsírok. Így az edzőtáborok alatt kis mennyiségű szőlőcukor-pótlás ajánlott.

Lap tetejére