Kyokushinkai Karate-Do

Dátumok és események a Kyokushinkaikan történetéből (1923-1994)

1923

Masutatsu Oyama (eredeti nevén Young I Choi), a Kyokushin Kaikan Nemzetközi Karate Szervezet (IKO) későbbi igazgatója (Kancho), majd elnöke (Sósai), július 27-én (a régi japán naptár szerint június 4-én) született a kóreai Szöulban.

1925

Mas. Oyamát szülei nővéréhez küldték Mandzsúriába.

1935

Márciusban befejezte tanulmányait a Ryujimen általános iskolában, majd felvételt nyert az Eisyu középiskolába Söulban, Kóreában.

1936

Mas. Oyama a kóreai Szöulban gyermekként a kínai kempot tanulta. A második évben elnyerte a 1. dan fokozatot.

1938

Mas.Oyama Japánban beiratkozott a Yamanashi Repülőiskolába. Karatét, e harci művészetet Japánban népszerűsítő három mester egyikénél, Gichin Funakoshinál tanult.

1940

Mas. Oyama beiratkozott a Takushoku Egyetemre. Ez évben megkapta 2. dan fokozatot.

1943

Mas. Oyama belépett a Japán Légierőhöz

1945

Mas. Oyama a háború végét nagy szomorúsággal élte meg, mert felkészült a kamikaze halálra, de már nem került bevetésre, mert Japán kapitulált augusztus 15.-én. Szívesen áldozta volna életét hazájáért. Megalapította az Eiwa Karate Do Kutatóintézetet (Suginamiku, Tokió).

1946

Mas. Oyama elkezdte tanulmányait a Waseda Egyetem Testnevelési Tanszékén. Meglátogatta Eiji Yoshikawa és Shiro Ozaki híres japán írókat, hogy tanulmányozza a régi szamurájok életét. A Minobu-hegyre ment edzeni.

1947

Mas. Oyama részt vett a háború utáni első Országos Japán Karateversenyen, (Maruyama Gimnázium, Kyoto). A bajnokságot megnyerte, de kupáját nyilvánosan elhajította, mondván, hogy a verseny szabályrendszere miatt nem felel meg a karate igazi szellemiségének és ezért ezt nem tartja győzelemnek.

1948

Mas. Oyama elhatározta, hogy életét a karaténak szenteli. 18 hónapig egymaga edzett a chibai Kiyosumi hegyen, hogy tökélesítse mozgását és elmélyedjen a karatéban. Szponzori támogatásból jutott a szükséges táplálékhoz. Egy kis kunyhóban élt remeteként és napi 12 órát edzett.

1950

Mas. Oyama első állatküzdelmét Chiba prefektúrában, Tateyamában egy bika ellen hajtja végre, mely 35 percig tartott és a bika szarvát törte le, miközben maga is megsérült. Helyiséget kapott egy hentesüzletben, ahol állattetemeken is gyakorlolhatott.

1951

A Japánban állomásozó amerikai alakulatoknak tanított karatét a zamai, fuchui, tachikawai, yokosukai, yokotai és tokorozawai táborokban. Júdót kezdett edzeni a Sona Dójóban (Chiba).

1952

A chicagói Karate Szövetség meghívta az USA-ba. Ott 11 hónapon át 32 bemutatót tartott, különböző államokban tanított és hét küzdelemben vett részt, melyeket mind megnyert.

1953

Mas. Oyama ismét az USA-ba utazott, ahol Chigagóban egy bikával küzdött meg. Azzal, hogy leütötte a bika szarvát, maga is és a karate is nagy népszerűségre tett szert.

1954

Visszatért Japánba, és egy filmhez 3 hónapos edzést tartott Bosóban, (Chiba). A film címe: "Karateka egy harci bika ellen". Megnyitotta első dójóját Mejiróban, Tokió egy kiégett körzetében. Az oktatók: K. Kurosaki, K. Mizushima és E. Yasuda voltak.

1955

Egy amerikai támogatója meghívta Mas. Oyamát az USA-ba Eljutott Dél-Amerikába és Európába is, sok ellenféllel megküzdött és a média elnevezte őt "Godhand"-nek (Isteni kéz). Nagy sikert aratott az USA-ban a whiskysüveg nyakának leütésével. Chicagóban ismét bika ellen küzdött, ám ezért az Állatbarátok Egyesülete erősen kritizált.

1956

Okinawán kezdve, bejárta Délkelet-Ázsiát, sok különféle harcmodort tanulmányozva, különösen a kempot. Az Oyama dójó a Rikkyo Egyetem mögötti egyik kis teremben kapott helyet. Az oktatók: K. Mizushima, E. Yasuda, M. Ishibashi és T. Minamimoto voltak. A dojo volt a Kyokushin Kaikan kezdete, azé a karatéé, amely az "1000 napos edzésig kezdő, 10 000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe" elven alapul.

1957

Mas. Oyama az USA-ban és Európába utazott. Bikával küzdött Mexikóban és súlyos sérülést szenvedett, mely miatt 6 hónapos kórházi ápolásra szorult. Többé nem küzdött bikákkal. (Megj. Hivatalosan a fentebb említett bikaküzdelmek ismertek, arra vonatkozóan nincs konkrét adat, - csak a szóbeszéd - hogy Sósai Oyama 47, vagy 51 bikával küzdött összesen.) Közben Japánban Yajima és Matsui mesterek, oktatók lettek.

1958

A "Mi a karate?" című könyv, megjelenésekor, a japán karate első számú könyvsikere lett. Mas. Oyama New-Yorkba utazott és márciusban tért vissza Japánba. Az első tengerentúli szakosztály Hawaiiban létesült Mr.B.Lowe vezetésével. Az FBI meghívta Oyamát tanítani és bemutatót tartani. A Westpoint Katonai Főiskola meghívta karateoktatónak.

1959

Megtartották az első hawaii versenyt, ahol Oyama volt a főbíró. Bemutatót is tartott ezen a versenyen. Az Oyama dójó megtartotta az első nyári edzőtáborát a chibai Ichinomiyában. Mas. Oyama az USA-ban és Európában járt. A júdóban már komoly hírnevet szerzett Jon Bluming elkezte karateedzéseit Tokióban.

1960

Mas. Oyama ismét az USA-ban, majd Európában tett körütat. A második hawaii versenyen 72 egyesület indult 16 országból.

1961

Megynyílt a San Franciscó-i dójó. A harmadik hawaii verseny. A Los Angeles-i dojo megnyitása. Mas. Oyama hetente három alkalommal tanítani kezdett az Oyama dójóban. Az első észak-amerikai nyílt bajnokságot a New-York-i Madison Square Gardenben tartották, Mas. Oyama főbíráskodásával. Jon Bluming hazatérve Japánból, elindította Európában a Kyokushin Karatét.

1962

Mas. Oyama Európába, valamint az USA-ba utazott a küzdőstílusok tanulmányozására és bemutatókat tartani. A negyedik hawaii bajnokság. Mas. Oyama visszatért Japánba és az Oyama dójó 20 jelöltnek adta meg a fekete övet. Elkezdődött a külföldi tanítványok áramlása.

1963

Mas. Oyama Európába, Amerikába és Dél-Afrikába utazott. Tokióban elkezdődött annak az épületnek az építése, amely később az Ikebukuro kerületben a Kyokushinkaikan Honbu lett. Az USA Hartford Cityben tartotta második nyílt bajnokságát.

1964

Muai Thai, Malájföldi Boksz, kihívást intézett a japán karatéhoz, de azok azt nem fogadták el. Az Oyama dójó erre 3 növendékét átküldte Thaiföldre. A csapat három mérkőzésből kettőt megnyert és visszaállította a japán karate hírnevét, sőt még növelte is azt. E. Sato (Japán volt miniszterelnöke, aki Nobel- díjat is kapott), lett a Kyokushin Kaikan elnöke (Kaicho), Mas. Oyama lett az igazgató (Kancho). Hivatalosan megnyitották a tokiói Honbut. Megalapították a Nemzetközi Karate Szervezetet. A Georgiai Állami Egyetem meghívta az igazgatót egyhónapos oktató és bemutató útra.

1965

Első alkalommal volt téli edzés a Misui-hegyen, Saitama prefektúrában. Megjelent az "Ez a karate" című könyv. Az angol Steve Arneil 2 nap alatt teljesítette a 100 ellenfeles kumitét, elsőként a Kyokushinban. Az igazgató New-York-ba utazott, hogy ott létrehozzon egy egyesületet. Jon Bluming 6. dan-t kapott Oyamától, így ő az első, legmagasabb fokozatú fehér ember a Kyokushin Kaikan-ban.

1966

K. Kurosakit Európába küldték tanítani. Elkészült a "Dinamikus karate" c.japán könyv, beindult a "Modern karate" című japán magazin. Sigeru Oyamát és más mestereket az USA-ba küldtek oktatni. Megalakult az Amerikai Nemzetközi Karate Szövetség. Megalakult a dél-amerikai is. Sean Connery, a híres angol színész, a 007-es ügynök Japánba utazott tanulni. S. Oyama is sikeresen teljesítette 100 ellenfeles kumitét.

1967

K. Katót Ausztráliába küldték tanítani. Megjelent a "Karate alapismeretek" című könyv. A holland L. Hollander kísérletet tett (29 küzdelem után kórházba kellett szállítani sérülései miatt), de az új-zélandi J. Jarvis is teljesítette a 100 ellenfeles kumitét.

1968

S. Ogurát Braziliába küldték tanítani. Napvilágot látott Japánban a "Karate világkörüli útja" című könyv. Az igazgató hosszú tengerentúli utazásai során ellátogatott Hawaiira, az USA-ba, Angliába, Európába és Jordániába. Megalakult az Európai NKSZ. Az európai szakosztályvezetők értekezletét Amsterdamban tartották meg. Megalakult a Közel keleti NKSZ. Az igazgató magánórákat ad őfelségének, Jordánia királyának. Megalakult a Csendes-óceáni NKSZ.

1969

Megjelentek a "Karate fiúknak", a "Tömegek karatéja", és a "Fiatalok karate önvédelme" japán kiadásai. Megalakul a Dél-afrikai NKSZ. Y. Matsushima Délkelet-Ázsiába ment oktatni. Megtartották az 1. Japán Országos Nyílt Karate Bajnokságot Tokióban, amely vonzotta a malájföldi bokszolókat, júdósokat, a többi stílus képviselőit és a nagyközönséget. 48 versenyző vett részt rajta. Ettől kezdve minden évben megrendezték ezt a versenyt.

1970

Megjelent Japánban a "Karate edzés" és "Karate haladóknak" című könyv. Az igazgató jelenlétében tartották meg az európai szakosztályvezetők értekezletét Londonban. Jon Bluming üzelti tevékenysége miatt visszavonult az Európai Kyokushin Szervezet vezetésétől, s azt átadta Loek Hollandernek. Az első USA szakosztályvezetők értekezletét Los Angelesben tartották, ezen ugyancsak jelen volt az igazgató is.

1971

Megjelent Japánban a "Hogyan kezdjünk karatézni?" címü könyv. Megalakult az USA Központi Egyesülete, Manhattan, New york. Az igazgató Mr.Lindzey, New-York-i polgármester társaságában részt vett a megnyitón. Megválasztották a körzeti vezetőket. N. Kishit az USA-ba küldik tanítani. S. Kanemurát az USA-ba küldték tanítani. A Shónen Magazin útjára indította a Karate Baka Ichidai (A karatekák első generációjának útja) címmel a több, mint 10000 oldalt megért komikus képregény sorazatát.

1972

Megjelent Japánban a "Küzdőszellem" című könyv. S. Isobe Brazíliába ment tanítani. Megnyílt a Mas. Oyama Levelező Tagozat. A Nippon Karate-Do Renme csapat vesztett a párizsi no-contact világbajnokságon. Az igazgatót ez nagyon megviselte és hosszú beszédben tartott értékelést, nyilvánított véleményt. Y.Oyama az USA-ba ment tanítani. Megjelenik a "Kenka Karate" című könyv. A brit Howard Collins elsőként megszakítás nélkül teljesítette a 100 ellenfeles kumitét és második helyezést szerzett a 4. Nyílt Japán Bajnokságon.

1973

Az igazgató sok egyesületnél tett látogatást világkörüli útja során, a két év múlva sorra kerülő világbajnokság előkészítése céljából. M. Miura teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Megjelent Japánban a "Karate az életem" című könyv.

1974

Az igazgató bemutatót tartott az iráni Sharam hercegnek és tiszteletbeli 2. dannal ajándékozta meg őt. Az igazgatónak az összes egyesület a 9. dant adományozta.

1975

Az igazgató részt vett Hawaiiban a szakosztályi képviselők összejövetelén, amelyet a közelgő világbajnokságra való előkészület jegyében tartottak. M. Yamada Brazíliába ment oktatni. 36 országból 128 versenyző részvételével megrendezték az 1. Nyílt Karate Világbajnokságot Tokióban. Világbajnok Katsuaki Sato, II. Hatsuo Royama, III. Joko Ninomiya IV. Daigo Oishi. Megjelent a "Karate Gorin-no sho" című könyv.

1976

Megjelent Japánban a "Karate a világ országaiban" című könyv, kibocsátották az Első Karate Világbajnokságról készült filmet "A legerősebb karate " címmel. Az igazgató az USA-ba utazott. Napvilágot látott a "Kyokushin útja" című könyv. Megjelent "A legerősebb karate" című film folytatása.

1977

Az igazgató megjelent Ausztrália nyílt karatebajnokságán. M. Mizukoshi Brazíliába ment oktatni. Megrendezték Hawaii válogatott mérkőzését a japán kyokushin ellen. 6 mérközést Japán nyert, 2 döntetlen lett. T. Nakamura Angliába ment tanítani. Sor került Japánban a szakági képviselők 2. hat hónapos speciális edzésére. Megrendezték a dél.-afrikai bajnokságot. Az igazgató jelenlétében megtartották az 1. Angol K.O. Bajnokságot Londonban. A nyári edzőtábor színhelye Shizuoka volt. A 2. Nyílt Karatebajnokság Brazíliában, amelyen jelen volt az igazgató is. Japánban megjelent a "Hol a határ?" című könyv. Angliában kiadták negyedévenként megjelenő "Kyokushin Karate" magazin első számát. Japánban kiadták a havonta megjelenő "Erő Karate" magazint.

1978

Elkezdődőtt az "Isteni kéz" című karikatúrasorozat. Az igazgató Hong Kongba látogatott. Megtartották a 2. Ausztrál bajnokságot. Megrendezték Hawai válogatott versenyét is, amelyet Japán nyert. Megrendezték a 2. Angol K.O. bajnokságot és a 2. Dél-afrikai versenyt. Az igazgató nagy és fontos beszédet tartott Nara, régi fővárosban. Megtartották a süketek és némák 1. Bajnokságát. T. Azuma és T. Sato részt vett az európai nyári edzőtáboron. (A nyári táborokat a világ különböző országaiban tartották.) Az első Európa-bajnokság Londonban volt. K.Sanpei és K. Kawabata megtekintették a nyílt maláj bajnokságot, majd Malájföldön és Szingapúrban tanítottak.

1979

Szerte a világon versenyek kezdődtek, hogy kiválasszák az ez évben rendezendő 2. Nyílt Karate Világbajnokságon részt vevő csapatokat. Megrendezték a 3. Angol Bajnokságot. Kancho Amerikába utazott. Sok külföldi karateka érkezett a Tokió Honbuba. Nagy bemutatót tartottak a tokiói Szovjet követségen, amelyet a Kancho maga vezetett. Megkezdődtek a nevezések a 2. Világbajnokságra. Az ideiglenes japán válogatott az USA-ba ment edzésre. A 2. Világbajnokságot a Nippon Budokan sportcsarnokban rendezték meg, 50 ország képviseltette magát, 32000 néző követhette figyelemmel a háromnapos eseménysorozatot. Világbajnok: Makoto Nakamura, II. Keiji Sanpei, III. Willie Williams, IV. Takashi Azuma. A magyar csapat Adámy István vezetésével először vehetett részt ezen az eseményen.

1980

"Az utolsó legerősebb Karate" címmel a 2. világbajnokságról szóló könyv jelent meg. Az igazgatói tanács ülése Williams kontra Inoki profi küzdelmét tekintve úgy döntött, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti Shigeru Oyamát és tanítványát W. Williamst. A Kancho Amerikába és Kanadába látogatott. Izraelben megrendezték a 6. Kyokushin karateversenyt és lezajlott az Ausztrál Nyílt Kyokushin verseny is. Megrendezték Japánban a 12. Nyílt Karatebajnokságot. Jon Bluming látva, hogy milyen az Európai Kyokushin Karate Szervezet pillanatnyi vezetési stílusa, abban nem kívánt részt venni, ezért Kyokushin Budo Kai néven saját szervezetet hozott létre.

1981

A 3. danos Kawabata Ausztráliába ment oktatni. Megnyílt a Hyogo Kogashima dojo. Megrendezték a chilei, a dél-afrikai, a 2. chibai, az első délkelet-ázsiai, az első Észak-Shinetsu-, a dél-amerikai, a 8. Nyílt Hokkaido-és a 13. Japán Nyílt Karatebajnokságokat. Feiszal, Szaúd-arábiai herceg a Honbuba érkezett, ahol találkozott a Kanchóval magánbeszélgetés céljából. Nepál hercege, Dhirendra Bir Bikram Shakk látogatást tett Japánban és találkozott a Kanchóval, aki tiszteletére bemutatót tartott. Megrendezték a 9. Chilei és az Össz-pakisztáni versenyeket.

1982

A hong-kongi közönség felkérésére Mizuguchi és Oga bemutató mérközést tartott Shihan Goda vezetésével. Bemutatót tartottak Szingapúrban a hadsereg részére. Megnyílt a Fukushima és a Kumamoto dojo. Kancho Oyama és a Honbu tanácsadója, Yanagawa részt vett Észak-Amerika legnagyobb dojojának magnyitásán, New York legnagyobb utcájában, Manhattanban. Az őszi ifjúsági fesztiválon a Kyokushin tanítványok nagy bemutatót tartottak Shinjuku főutcáján. Megrendezték Japánban a 14. Nyílt Karatebajnokságot, a 6. Brazíl és a 4. Sárkány Kupát Lengyelországban.

1983

Megrendezték aa 2. dél-amerikai, az első Kumamoto-, az első Srí Lanka-i és a 5. chibai karateversenyeket."Különös péntek" címmel a japán televízió műsort közvetített a Kanchóról és a Honburól. A Kyokushinkaikan elnöke, Matsuhei Mori elnök tiszteletére megemlékező partit rendeztek a 25 éves országgyűlési szolgálata alkalmából. 3000 ember vett részt a partin, amelyen megünnepelték a 20 éve fennálló Kyokushinkaikant. Megrendezték az első IBUSZ-Oyama Kupát Budapesten, melyen a Kancho is megjelent. Ősztől szerte a világon karateversenyek megrendezésére került sor, hogy kiválasszák azokat a nemzeti válogatottakat, akik részt vehetnek a következő Nyílt Világbajnokságon.

1984

Január 20-22-én Tokióban Budókan Sportcsarnokban 25 000 néző előtt zajlott le a 3. Nyílt Karate Világbajnokság, melyre 50 ország 200 versenyzője nevezett. Világbajnok Makoto Nakamura (Japán), II. Keiji Sanpei (Japán), III. Akioshi. Matsui (Japán), IV. Ademir Da Costa (Brazil). A vezető találkozón Kancho Oyama bejelentette, hogy meg kívánja alapítani a kanadai és a kelet-európai Kyokushin szervezeteket, ez utóbbit Adámy István vezetésével szándékozta tenni, de az akkori politikai helyzet ennek megvalósítását nem tette lehetővé.

1985

Áprilisban megrendezték a második IBUSZ-Oyama Kupát Budapesten, melyen az igazgató is megjelent. Májusban elhunyt Morihei Mori, a Japán Liberális párt elnöke, a Nemzetközi Karate Szervezet (IKO) elnöke. A jövőben az elnöki posztot Masutatsu Oyama tölti be (Sosai). Decemberben megrendezték a III. Európa-bajnokságot Spanyolországban, melyen a Sosai is megjelent. Európai körútja alatt találkozott Samaranch úrral is, a NOB elnökével.

1986

Hans (később Dolph) Ludgren, volt Kyokushin versenyző - ma filmsztár Amerikában - meglátogatta a Sosait és tréningezett a Honbun. Májusban Akyoshi Matsui teljesítette a 100 ellenfeles küzdelmet. Svájcban megrendezték az első női cliker Európa-bajnokságot, melyet a magyar csapat nyert meg. Novemberben megrendezték a harmadik IBUSZ-Oyama Kupát Budapesten, melyre Sosai ismét ellátogatott.

1987

A brazíl Ademir Da Costa is teljesítette a 100 ellenfeles küzdelmet, de ő volt az első, aki nem Japánban, hanem Braziliában tehette ezt meg. Májusban megrendezték Lengyelországban a negyedik Európa-bajnokságot. November 6-8-ig Tokióban, a Budokan Sportcsarnokban 32 000 néző előtt rendezték meg a 3. nyílt világbajnokságot, melyen 60 ország 207 versenyzője vett részt. Világbajnok Akioshi Matsui (Japán), II. Andy Hug (Svájc), III. Akira Masuda (Japán), IV. Michael Thompson (Anglia). A verseny díszvendége volt Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A világbajnokság után az országképviselő mesterek háromnapos továbbképzésen vettek részt Sosai vezetésével a Mitsumine-hegyen. Loek Hollander az Európai Karate Szervezet elnöke egyéb elfoglaltságára való hivatkozással pozícióját helyettesének, Steve Arneilnek adta át.

1988

Megrendezésre került a IV. Ibusz-Oyama Kupa Budapesten. Shihan Goda és a világbajnok Matsui bemutató és oktató körúton vettek részt Dél-Amerikában. Sosai bátorította az összes japán karate stílust, hogy vegyenek részt a Nyílt Japán Karate Bajnokságon, mondván: Ez nagyban erősítené a karatét. Sosai a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult azzal a szándékkal, hogy a karate a taekwon do és a Kung-fu legyenek bemutató sportágak a nyári olimpiai játékokon.

1989

A IV. Európa Bajnokság Budapesten került megrendezésre, melyen a Sósai is részt vett. Találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével és a Testnevelési Egyetemen is látogatást tett. Amerikai útja során kinevezte USA vezetőjének egyik legöregebb tanítványát, Don Buckot. A Sovlet Tudományos Akadémia Keleti harci Művészetek Központja azzal a kéréssel fordúlt Sósaihoz, hogy nevezzen ki egy elnököt a Szovjetúnióban, aki vezetné a Kyokushin Karatét.

1990

A világ 33 vezető Shibuchója 20 országból részt vett Itsuban a Sosai által vezett találkozón, mely 6 napig tartott. Magyarországot Shihan Adámy István és Shihan Furkó Kálmán képviselte. Japán delegáció utazott bemutatózni Ukrajnába. Szovjetúnió delegációja látogatást tett a Honbun.

1991

Sósai látogatást tett Indiában, az Indiai Nyílt Karate Versenyen. Megalakult a Mongol szervezet, mely vezetője látogatást tett a Honbun. VI. Európa Bajnokság Spanyolországban került megrendezésre. 22 ország vette rajta részt. A kelti blokkban több szervezet alakult, így Livániában, Esztóniában, Latviában és a Szovjetúnió keleti részén is. Novemberben került megrendezésre az V. Nyílt Világbajnokság Tokióban, melyen 250 versenyző 105 országból küzdött az első helyért. Világbajnok Kenji Midori, II. Akira Masuda, III. Hiroki Kurosawa, IV. Jean Riviere lett. Sósai - életében utoljára - felejthetetlen bemutatót tartott a versenyen.

1992

A Német Kyokushin Kaikan 25 éves évfordulója alkalmából megrendezhette a Nyílt Európa Bajnokságot. 11 ország vett részt rajta. Sósai részt vett az V. All Asia Nyílt Karate Versenyen Sri Lankán, majd New Yorkban is megjelent az Amerikai Nemzetközi Karate versenyen.

1993

Ezévben az egyik legfonotosabb nemzetközi karate verseny Katovicében, Lengyelországban került megrendezésre. Itt találkozhattam utoljára Sósai Oyamával személyesen. A vezető találkozón felejthetetlen beszédet mondott a Kyokushin Karate filozófiájáról, jelentőségéről, a világban betöltött helyéről és olyan útravalóval bocsájtott el, ami további életem irányát és felelősségét - úgy, mint a korábbit is - meghatározta.

1994

Sósai Oyama rövid szenvedés után április 26.-án a kórházban - ahol kezelték - életét vesztette. A diagnózis: tüdőrák. Élt 71 évet. Életét aktívan, eredményesen és sikerekben gazdagon élte. Valószínűleg boldog ember volt. Amit a karatéban alkotott, az világra szóló és soha nem feledhető. Köszönjük!

Lap tetejére